Dag 1 Arlanda – Dubrovnik - Becici i Montenegro
Vi tar en tidig avgång från Arlanda till Dubrovnik med ankomst kl. 09:35. Här väntar vår buss och chaufför som på ett säkert sätt ska ta oss över gränsen till Budva, en av Montenegros mest populära turistorter och med många fina stränder. Här inkvarteras vi i tre nätter på Montenegro Beach Resort. Det här klassiska hotellet är beläget tvärs över gatan från stranden. Montenegro Beach Resort ligger i semesterorten Bečići – en pittoresk vik med det renaste vattnet, omgiven av en barrskog och vackra berg. En strandpromenad förbinder det med Budva, den gamla stadsdelen. Hotellet har två utomhuspooler och en uppvärmd inomhuspool samt en egen badstrand med solstolar. Vi tar dagen ledig för bad och vila och träffas igen för en god middag i hotellets matsal. Ca 7 mil
Dag 2 Utflyktsdag Cetinje och bergsbyar
Vi möter upp vår lokalguide som under dagen ska ta oss med på en härlig dagstur. Resan går på slingrande vägar genom vackert landskap till Cetinje, den gamla kungliga huvudstaden. Här besöker vi Kung Nikolas palats. I detta palats som byggdes på 1800-talet förvaras de montenegrinska kronjuvelerna. Cetinje är en historisk pärla som ligger i dalen vid bergssluttningarna och nationalparken Lovcen. Via serpentinvägar tar vi oss upp till 1100 meters höjd och till byn Njegusi där vi får njuta av tre sorters vin med tilltugg, byns berömda ost och skinka. Vi styr kosan ner till Budva, en av Montenegros mest populära turistorter och med många fina stränder. Denna stad som grundades f.Kr. är präglad av medeltida gränder och vackra hus. Här spelades delar av ”Pippi på de sju haven” in. De som önskar kan sedan ta sig tillbaka till fots till hotellet alt åka med vår buss. Middag och kanske ett dopp i havet. Ca 10 mil
Dag 3 Utflyktsdag Kotorbukten och Perast
Idag ska vår lokalguide ta med oss till den Unesco listade vackra Kotorbukten. Kotor med sin unika atmosfär räknas som en juvel vid Medelhavet. Vi besöker gamla stan och går även in i den Unescoskyddade katedralen St Tripun från 1100-talet. Vi fortsätter till ytterligare en Unescolistad stad, Perast, en pärla med många barockpalats som påminner om stadens blomstringsperiod under Venedigs styre. Åter till vårt hotell för egen tid och en stunds avkoppling samt middag. Ca 8 mil
Dag 4 Mot Kroatien via Ljuta och ett vingårdsbesök
Efter frukost lastar vi våra väskor och styr kosan mot Kroatien och Ljuta i Konavle. Regionens kvarnar och fyllningsverk ligger i det skyddade naturlandskapet i floden Ljuta. När republiken Dubrovnik förvärvade Konavle 1419, fanns det fyra kvarnar vid floden Ljuta. Slutligen, på 1800-talet nådde det totalt 15 kvarnar och fyllningsbruk. Därför är det inte förvånande att Konavle-regionen ansågs vara det huvudsakliga spannmålsmagasinet i republiken Dubrovnik. Idag finns det två mjölkvarnar restaurerade och används främst i turiständamål. Vi börjar med en lokalproducerad snaps innan det är dags att sätta sig till bords för en trerätters kroatisk lunch. Vi fortsätter till Cilipi och till vinfamiljen Crvik som har odlat vinstockar i århundraden, men producerat vin i lite över 100 år – närmare bestämt sedan 1897. För sina viner har Crvik vingård vunnit ett flertal priser och erkännanden vid inhemska och utländska tävlingar. Den gamle grekiska filosofen Plutarchus sa; vin är den nyttigaste av alla drycker, den trevligaste av alla mediciner och den godaste av alla livsmedel. Självfallet ska vi prova tre av deras viner innan vi åker vidare till vårt hotell i Cavtat som ligger på en vacker liten halvö, bara några mil sydost om Dubrovnik. Här finns blått hav, kristallklart vatten, mysiga gränder i gamla staden, renässanspalats, romerska lämningar och blanknötta kullerstenar som nötts av förbipasserande fötter i hundratals år. Nere vid havet finns en vacker hamnpromenad och strandpromenad längs kusten. Vi checkar in på Remisens Hotel Albatros för fyra nätter. Hotellet är omgivet av lummiga parker där du kan njuta av trevliga promenader, men ligger samtidigt nära Cavtats centrum och bara några steg från kusten. Hotellet har både inomhus- och utomhuspooler. Vi äter middag varje kväll på vårt hotell.
Ca 10 mil
Dag 5 Vilodag i Cavtat
Denna dag spenderar vi på egen hand, kanske bad lockar eller promenader samt shopping i de många butikerna som ligger i den gamla staden. Middag på vårt hotell.
Dag 6 Dubrovnik
Idag upplever vi Dubrovnik tillsammans på en spännande heldags guidad tur. Vi tar en promenad ner till hamnen i Cavtat för en 45 minuters lång båttur till gamla staden i Dubrovnik. Här möter vår lokalguide upp för en 2 timmars tur i stadens historiska centrum, som omges av en nästan intakt stadsmur som sträcker sig över 2 km och är 6 meter bred. Denna imponerande struktur är ett av UNESCO:s världsarv och väntar på att bli upptäckt av oss. Vi får efter rundturen ett par timmar på egen hand för lunch och ytterligare fördjupning av denna fantastiska stad. Vi tar båten tillbaka till Cavtat för vila och en god middag.
Dag 7 Peljesac halvön
Vi tar oss ut på den bergiga och grönskande Peljesachalvön för en smakrik upplevelse. Längs kusten har man här länge sysslat med ostronodling. Vi åker båt ut till en ponton och tittar på odlingarna. Givetvis får vi även provsmaka två ostron som vi sväljer ner med ett glas friskt vitt vin! Därefter hägrar den muromgärdade staden Ston, en gång centrum för den viktiga saltutvinningen. Ston ligger på Pelješac-halvön och är främst känd för sin historiska försvarsmur, sina ostron- och musselodlingar samt för att salt utvunnits här sedan romartiden. Stons murar som dels omsluter orterna Ston och Mali Ston, dels sträcker sig mellan dessa två orter uppfördes under 1300–1400-talet och är 5,5 km långa. De utgör ett av de största försvarsverken vid Adriatiska havet. På senare tid har även vinodlingen fått ett stort uppsving. Vi gör ett besök i en av de kända vinkällarna där vi får en rundvandring och även provsmaka det goda vinet från den blå druvan plavac mali med lite fräscha tilltugg. Vi får även möjlighet att köpa deras prisbelönta olivolja. Åter till vårt hotell för en sista kväll med god mat. Ca 15 mil
Dag 8 Dubrovnik – Arlanda
Frukost och avgång till flygplatsen och vårt flyg som avgår kl. 10.20 med ankomst till Arlanda kl. 13:15. På Arlanda väntar vår anslutningsbuss som tar oss tillbaka till våra respektive hemorter.