Det har fullkomligt haglat beröm över utställningen och kritiken är storartad. Det är en berättelse om människorna och livet i Norden genom 500 år och utspelar sig i den nordiska naturen och med verkliga personöden som huvudkaraktärer.
När du går in i utställningen är det tidigt 1500-tal och bitande midvinter i skogen. En farfar sörjer förtvivlat sitt älskade barnbarn. En välbärgad ung man på bildningsresa längtar hem från mörkret och kylan. En mäktig karriärkvinna övervintrar innanför tjocka slottsmurar. Du fortsätter förbi by och stad. Genom vår och sommar.
Några personer längs vägen är pojken Gideon som sliter långa dagar i fabriken. Barn-morskan Catharina som förlöser med varma händer som enda verktyg. Anna som blivit bestulen på allt. Mathilda som drömmer om Nordamerika. Stataren Hulda som äntligen känner sig fri. Familjen Bar som skapat ett nytt hem i Sverige. Och konstnären Lars som vet att det nya Hiv-viruset snart ska ta hans liv.
När du närmar dig slutet av utställningen är det senhöst. Du är framme i våra dagar och kan ta del av hur nutida nordbor tänker och lever. Och slutligen står du i kanten av en framtidsskog.
I utställningen Nordbor får du se flera tusen verkliga föremål från olika tider. Både all-dagliga och spektakulära. En del är aldrig visade förut. Alla är betydelsebärande och säger något om människan som använt dem och tiden de befinner sig i.
Vid ankomst till museet serveras kaffe och smörgås. Vi får låna en varsin audioguide, som tar oss på en guidad tur genom utställningen och blandar berättande med dramatiserade scener. Speltiden i audioguiden är ungefär 50 minuter men du kan lätt spendera 1-2 timmar där. Lunchen äter vi gemensamt på Hasselbacken, ett stenkast från museet. Efter lunch och kaffe tar vi bussen hem till Uppsala igen, fyllda med vad vi nyss fått uppleva.