Skip to main content

Spanska Baskien

Baskien med Rioja & San Sebastian

Status:
Fullt

Baskien är en kulturell region mellan Frankrike och Spanien som bjuder på konst, gastronomi och dramatisk natur. Tänk dig Schweiz med hav, branta klippor som stupar i havet! Vi önskar dig varmt välkommen till norra Spanien, regionen med många vackra byar, kända vindistrikt såsom Rioja, fantastisk matkultur och ett flertal världsarv. Vi bor i storstaden Bilbao med Guggenheimmuseet, åker en dagtur till eleganta San Sebastián och förflyttar oss söderut till Riojavinernas huvudstad Logroño med vingårdar samt världsarv i klostret Suso. Följ med oss på

Sök resa

Dagsprogram

Dag 1 Arlanda – Bilbao – Logrono
Vi lyfter från Arlanda kl. 07:05 med destination Bilbao dit vi beräknas anlända kl. 13.20.
I Bilbao, porten till Baskien väntar vår lokala buss på att ta oss vidare till Rioja där vi checkar in två nätter på vårt fina hotell. På vägen dit gör vi först ett besök i Gesaltza Anana, känd för sina saltkärr gjorda av naturliga saltvattenkällor som bildades för över 200 miljoner år sedan. Hos saltproducenten Valle Salado lär vi oss om saltets viktiga del i våra liv, vi provsmakar olika smaksatta sorter och lär oss skillnaden på salt och salt. Tidig kväll anländer vi till den självstyrande regionen La Riojas huvudstad Logroño, vid floden Ebro. Här övernattar vi i två nätter på NH Herencia Rioja. Efter en stunds vila beger vi oss ut på stan för att gemensamt inmundiga en god middag på en närbelägen restaurang.  Ca 17 mil
 
Dag 2 Rioja – kloster och vin
Frukost och dags att kika närmare på La Riojas stora kulturarv i San Millán de la Cogolla: klostren Suso, grundad på 400 talet, och Yuso. Dessa blev världsarv 1997. Under senare medeltid var det mycket vanligt att munkar och präster tog vägarna förbi Suso och Yuso när man gick pilgrimsleden till Santiago de Compostela. I byn Samaniego ligger den vackert belägna bodegan Baigorri där vi njuter av två goda viner med tilltugg. Riojavinerna är vid sidan av sherry Spaniens kanske mest kända vin. Rioja är känt för att producera några av Spaniens mest populära viner, och idag utforskar vi det välkända vindistriktet. Vi fortsätter till den pittoreska byn Elciego. Bland de charmiga gamla stenhusen sticker vinproducenten Marqués de Riscals futuristiska byggnad ut, utformad av arkitekten Frank O. Gehry som också ligger bakom Guggenheimmuseet i Bilbao. Här gör vi en rundtur på bodegan och provsmakar tre goda viner med tilltugg. Åter till Logrono där kvällen är ledig för egna aktiviteter. Blir man hungrig i Logroño behöver man inte ängslas. Här verkar det finnas mer tapasbarer och restauranger än invånare. 2016 blev staden utnämnd till Europas kulinariska huvudstad. Ca 12 mil
 
Dag 3 Rioja – ost och cider - Bilbao
Vi styr kosan norrut och stannar till hos en osttillverkare vid den lilla staden Idiazabal, som är berömd för sin ost med samma namn. Osten har skyddad ursprungsbeteckning och görs på fårmjölk. Här får vi prova 4 olika ostar samt 2 färskostar. Vidare längs vägen stannar vi hos en typiska Sidreria, eller ett ciderhus, som vi skulle säga på svenska. Här får vi både en inblick i produktionen och naturligtvis även möjlighet att provsmaka den klassiska äkta baskiska cidern med tilltugg, samt en traditionell, välsmakande lunch. På eftermiddagen kommer vi tillbaka till Bilbao, den gröna staden och Puente Vizcaya, Bizcayabron, som med en gondol transporterar fordon och fotgängare mellan två kommuner. Det är väldens första transportbro och invigdes 1893. 2006 blev den världsarv och räknas som en av de mest framstående järnkonstruktionerna från den så kallade industriella revolutionen. Vi checkar in på Hotel NYX i två nätter. Middag intar vi på en närbelägen restaurang.  Ca 22 mil
 
Dag 4 San Sebastian
Utflykt till Baskiens huvudstad San Sebastian. Denna tjusiga badort har ett fabulöst läge vid en halvmåneformad bukt flankerad av två bergstoppar med en ö i mitten. Vi strosar på strandpromenaden som löper längs med La Concha, den största av stadens tre sandstränder. Den tjusiga viktorianska arkitekturen påminner om att San Sebastián sedan slutet på 1800-talet varit ett populärt tillhåll för societeten. Vi fortsätter in i Parte Vieja, gamla stan. Restaurangtäta gränder omger det vackra arkadförsedda torget Plaza de la Constitución, som tidigare användes som tjurfäktningsarena. Ett myller av pintxosbarer lockar med baskiska tapas, pintxos. Man skulle kunna säga att det är en variant av tapas på baskiskt vis: smårätter fastnålade på bröd. Därav namnet pintxos som betyder just faststucken men med tandpetare – inte nålar. Vi gör även ett besök i en av regionens färgstarkaste fiskebyar, Getaria, modeskaparen Cristobal Balenciaga hemort. Åter till hotellet i Balbao där vi äter middag på egen hand. Det baskiska köket har fått en enorm uppmärksamhet på senare tid, men i Spanien har det länge haft status som ”bästa köket” på Iberiska halvön. Det lär inte finnas någon plats i välden, på så relativt liten yta, som har fler stjärnbeströdda restauranger än just i Baskien och i synnerhet i San Sebastián med omnejd. Ca 21 mil
 
Dag 5   Rundtur i Bilbao och Guggenheimmuseet
Bilbao är dock så mycket mer än bara sitt museum. Här finns också gamla stan, Casco Viejo, med sina krokiga gator och pittoreska torg, som fungerar som centrum för Bilbaos historiska charm. Här hittar vi bland annat katedralen Santiago.  Vi inleder i den medeltida kärnan, Casco Viejo. Här ståtar katedralen Santiago och här finner vi också, Mercado de la Ribera, Spaniens största saluhall.  Lunch på egen hand innan vi promenerar längs med floden Nervión till det spektakulära Guggenheim-museet, som när det invigdes 1997 blev starten för Bilbaos pånyttfödelse med satsningar på ny spännande arkitektur. Den avantgardistiska byggnaden, vars fasad är täckt av titan, är ritad av den amerikanske arkitekten Frank Gehry och ska leda tankarna till en blomma eller ett skepp. Utanför "vaktar" Jeff Koons jättelika hundvalp med en päls av blommor. Vi tar del av museets fina samlingar av modernistisk och samtida konst. På eftermiddagen går vår transferbuss ut till flygplatsen med avgång 18.35 tillbaka till Arlanda och våra hemorter.

Tider & Information

Avresa: 7 oktober, 5 dagar
 
Pris: 17 990 kr
 
I priset ingår:
- Transfer till Arlanda
- Flyg från Arlanda - Bilbao t/r
- Busstransporter i Spanien
- Del i dubbelrum
- Fyra frukostar
- Två middagar
- En lunch dag 3
- Ostprovning
- Ciderprovning med tilltugg
- Två vinprovningar med tilltugg
- Alla utflykter och entréer enligt program
- Reseledare
 
Tillval Enkelrum: 3 655 kr
Logi:
NH Herencia Rioja, Logrono
NYX Hotel, Bilbao
 
Obligatoriskt med Pass eller internationellt ID-kort
 
Flygtider med Lufthansa:
LH 809 Arlanda 07:05 via Frankfurt - Bilbao 13:20
LH 1829 Bilbao 18:35 via München - Arlanda 23:40
 
Bagage och incheckning:
Ett incheckat bagage med en maxvikt på 23 kg per person. Handbagage max 8 kg.
  • SRF logo
  • Sveriges Bussföretag logo
  • SamBus logo
  • Fjärdhundraland logo